НОВОСТИ ОКО ВАКЦИНАЦИЈЕ

Вакцинација незаказаних пацијената тече уредно већ пети дан, просечно се дневно апликује до 300 вакцина на пунктовима у селима и у граду. Добили смо одобрење да у прошлој и овој недељи направимо план вакцинације за целу територију општине, те смо га направили и објавили, чиме смо покрили сва села на територији опптине Смедеревска Паланка.

За сада се на терену махом апликовала кинеска вакцина, њу смо иначе највише и добили. Интересовање грађана у целој Србији је јако велико, веће од очекивања надлежних у држави, те ће овим темпом кинеска вакцина вероватно нестати пре него стигне наредни контигент у Србију.

С обзиром да је дом здравља уназад 5 дана поделио више од 1500 кинеских вакцина без термина, те чека нову испоруку од надлежног завода, планирану вакцинацију по селима кинеском вакцином (без заказивања) одлажемо до дана када нове дозе пристигну, тако да ће се заинтересовани мештани Церовца, Мраморца и Башина, као и Баничине и Стојачка, сутра уписати у списак на планираном пункту за вакцинацију у свом селу, и бити позвани да приме вакцину одмах кад она буде у Смедеревској Паланци. Исто важи и за мештане Мале Плане чија је вакцинација била планирана за четвртак, 15. април.

Од сутра, вакцинација без заказивања ће се обављати само на главном вакциналном пункту (Вакцинални пункт 1) у граду, британском вакцином, која је такође изузетна вакцина и реално најбрже ствара имунитет у односу на све остале вакцине, те је неоправдано дезавуисана у јавности. Од британске вакцине се задовољавајући имунитет ствара већ 4 недеље након прве дозе. Позивамо све заинтересоване да без заказивања дођу на главни вакцинални пункт и вакцинишу се.

Иначе, епидемиолошка ситуација у општини показује благу тенденцију смиривања, али је број позитивних на нивоу око 90% у односу на број који имамо већ више од месец дана уназад, те смањење од десетак процената нема статистички значај, опрез морамо држати на максимуму, и смањивати контакте са људима са којима их не морамо имати.

Иначе, држава је прошле недеље обезбедила домовима здравља значајне количине специфичног антивирусног лека фавипиравир, који се већ ординира одмах по јављању у ковид амбуланту у Смед. Паланци пацијентима којима тај лек следује по индикацијама.