СКРАЋЕНА КУЋНА ИЗОЛАЦИЈА

Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите ће се убудуће, након седмодневне кућне изолације због коронавируса, тестирати ПЦР тестом и враћати на посао уколико је тест који је узоркован седмог дана самоизолације негативан.

„У случају позитивног резултата ПЦР теста, остају у изолацији до десетог дана када се изолација прекида без тестирања“, пише у Уредби објављеној у Службеном гласнику.

Влада Србије донела је Уредбу о о измени Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести КОВИД-19.

Кућна изолација због заражености коронавирусом смањује се са 14 на 7 дана.

Лица код којих је тестирањем утврђено присуство коронавируса, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака заразне болести, односно код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима, упућују у кућну изолацију у трајању од седам дана, пише у уредби.

„Након седам дана се јављају на преглед лекара примарне здравствене заштите у дому здравља у месту пребивалишта, односно боравишта, и изолација се прекида без тестирања“, пише у Уредби.

Уколико лице има примарну или секундарну имунодефицијенцију упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштитите.

У Уредби се даље наводи да се лица оболела од коронавируса изолују и лече у објектима који су посебно одређени и припремљени за изолацију и лечење, да дужни да прихвате изолацију, да се придржавају мера и упутстава које нареди надлежни доктор медицине, односно доктор медицине специјалиста епидемиологије.

„Лице које се не придржава налога доктора медицине по пријави здравствене установе принудно се изолује у присуству представника органа управе надлежног за унутрашње послове“, пише у Уредби.

Контролу придржавања мере кућне изолације из врши орган државне управе надлежан за унутрашње послове, на основу података које доставља установа која је извршила тестирање, наводи се.

Create your website with WordPress.com
Започни
%d bloggers like this: