СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА – 7. АПРИЛ

Можете ли да замислите свет у коме су чист ваздух, вода и храна доступни свима? У којем је економија у функцији здравља и благостања? У којем људи имају контролу над својим здрављем и здрављем наше планете? Ако не можете све ово да замислите – Светски дан здравља је ту да вас подсети да су ови наизглед недостижни циљеви – реални!

Са двогодишњим искуством неизвесне борбе са пандемијом вируса КОВИД-19, у условима алармантне угрожености животне средине, Светска здравствена организација ће 7. априла, на Светски дан здравља 2022. иницирати хитне и неодложне активности у правцу очувања и побољшања здравља људи широм света, али и предузимање мера којима ће планета на којој живимо постати здраво место за живот.

Кампања ће истаћи један од најважнијих принципа Светске здравствене организације да је „уживање највишег могућег здравственог стандарда једно од основних права сваког човека без обзира на разлику у раси, религији, политичком уверењу, економском или социјалном стању“.

Сви они који се налазе у ланцу креирања здравствених и социјалних политика и доношења одлука, морају бити свесни значаја здравља као главног ресурса за просперитет. Зато би главна тежња сваког друштва морала бити да у будућности искорени неједнакости у здрављу. Свет у коме живимо у последње две године нас је научио да и није тако велики како нам се до скора чинило, да нас лако могу заокупити заједничке бриге и проблеми.

Посвећеност визији да сваки појединац, ма где живео на овој планети, може да оствари право на добро здравље, јесте водиља Светске здравствене организације, али би морала бити недвосмислени императив сваког друштва, сваке заједнице и, зашто да не, сваког од нас понаособ.

Create your website with WordPress.com
Започни
%d bloggers like this: