Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни

ПРЕПОРУКЕ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ИМУНИЗАЦИЈЕ ПРОТИВ OБОЉЕЊА ИЗАЗВАНИХ ХУМАНИМ ПАПИЛОМА ВИРУСОМ (ХПВ)

Превенција обољења изазваних ХПВ се спроводи кроз примарну превенцију применом општих мера и имунизацијом у циљу смањења броја оболелих од ХПВ инфекција, секундарном превенцијом кроз скрининг рака грлића материце ради раног откривања и правовременог лечења, али и очувањем и унапређењем здравља становништва спровођењем здравствено васпитних мера усмерених на целу популацију, као и на групе и појединце под ризиком.

У складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва од заразних болести, дефинисано је спровођење препоручене имунизације против ХПВ. То је имунизација коју је у обавези да препоручи доктор медицине или специјалиста одговарајуће гране медицине, у складу са програмом имунизације становништва против одређених заразних болести. Она се спроводи уз претходну писмену сагласност лица које се активно имунизује, односно његовог законског заступника. Писмена сагласност за препоручену активну имунизацију даје се на Обрасцу 3. који je саставни део Правилника о имунизацији и начину заштите лековима. За лица узраста до 15 година образац сагласности треба да потпише родитељ/старатељ.

Активна имунизација против ХПВ се препоручује код деце старије од девет година пре првих сексуалних односа, а првенствено код деце седмих разреда основних школа, током спровођења систематских прегледа, као и у складу са одобреним сажетком карактеристика лека од стране Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС-а).

Гардасил 9 је деветовалентна ХПВ9 (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) вакцина.

Одобрена је за примену код жена и мушкараца узраста 9 година и старијих за превенцију премалигних и малигних лезија цервикса, вулве, вагине и ануса и превенцију аногениталних брадавица изазваних специфичним типовима ХПВ. Не садржи конзервансе и антибиотике. Не садржи ДНК вируса и не може инфицирати ћелије, размножавати се или изазвати болест. Трајање заштите након вакцинације ХПВ вакцином није познато (досадашње студије су показале да се заштита одржава најмање десет година).

Идеално, вакцину треба дати пре потенцијалне експозиције ХПВ сексуалним контактом. Сексуално активне особе које нису биле заражене неким од типова ХПВ садржаним у вакцинама ће имати пун бенефит од вакцинације.

Дозирање

Врста вакцине   Узраст

Број доза

HPV9    9 до 14 година 2 дозе у размаку од 6 месеци

HPV9     ≥15 година 3 дозе по шеми 0, 2, 6 месеци*

*Другу дозу треба применити најмање један месец након прве дозе, а трећу најмање 3 месеца након друге дозе. Све три дозе треба применити у року од 1 године. Убрзана вакцинација се не препоручује.

Вакцина се апликује интрамускуларно (0,5 мл) у делтоидни мишић или горњу антеролатералну површину бутине.

Извор: Стручно-методолошко упутство за спровођење препоручене имунизације против обољења изазваних хуманим папилома вирусом (ХПВ), вакцином Гардасил 9.

%d bloggers like this: