Design a site like this with WordPress.com
Започни

КАКО ПРЕПОЗНАТИ СУНЧАНИЦУ ИЛИ ТОПЛОТНИ УДАР – ПРВА ПОМОЋ

Излагање сунцу без адекватне заштите може довести до озбиљних здравствених проблема као што су сунчаница и топлотни удар.

Први симптоми сунчанице су јака главобоља, изразито сува кожа, температура, вртоглавица, немир и поспаност, повраћање, а касније може доћи до појаве зујања у ушима, убрзаног пулса, чак и несвестице, посебно код старих особа. Ако особа у вашој близини има симптоме сунчанице, неопходно је да је сместите у хладовину или расхлађену просторију, замрачите просторију, дајте јој доста течности, умите је или полијте водом како би се спустила температура тела.

Топлотни удар може настати и као последица дужег излагања неком топлотном извору и даје теже симптоме као што су малаксалост, слабост, грчеви, жеђ и вртоглавица. Код топлотног удара терморегулациони центар није у могућности да расхлади тело тако да висока температура тела доводи до дисфункције централног нервног система, па може доћи до делиријума и коме. Ако организам остане предуго у овом стању, може доћи до трајних неуролошких оштећења. Зато је неопходно да се особа што пре одведе лекару. Код топлотног удара неопходно је све време мерити температуру тела и према тренутном стању хладити и утопљавати, јер некада тело почиње да се хлади. Потребно је помоћи особи да хидрира организам и уноси доста течности и минерала. Важно је позвати лекара или одвести особу на преглед.

%d bloggers like this: