Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни

РЕШЕН ДУГОГОДИШЊИ ПРОБЛЕМ ДОМА ЗДРАВЉА СМЕД. ПАЛАНКА

Решен је проблем „неуговорених“ радника у Дому здравља Смедеревска Паланка, потврдио је в. д. директор те установе др Милан Матејић. После много времена, ови радници ће добити статус уговорених са редовним примањима.

Наиме, менаџмент дома здравља је у сарадњи са Министарством здравља уговорио све преостале неуговорене раднике, њих шесторо.


Према речима др Матејића, у време његовог ступања на дужност, у децембру 2020. године, у Дому здравља Смедеревска Паланка остало је четири, а током 2021. године по основу судских пресуда на посао су враћена још два радника, чије финансирање зарада није било могуће од средстава Републичког фонда за здравствено осигурање, јер њихово финансирање није било уговорено са РФЗО ни пре отпуштања као технолошки вишак.

Проблем „неуговорених“ радника датира од пре скоро једне деценије, када су медицински и немедицински радници масовно запошљавани, без сагласности Министарства здравља.
Велики број ових радника, након спровођења поступка технолошког вишка, прибегао је утужењима, што је знатно погоршало ионако незавидан финансијски положај дома здравља, установе чији је рачун у континуираној блокади од стране Одељења за принудну наплату НБС од 2015. године, управо зато јер установа није могла да исплаћује зараде из сопствених средстава за толики број „неуговорених“ радника.

– Захваљујући разумевању Министарства здравља, промењен је овогодишњи кадровски план Дома здравља Смедеревска Паланка, у смислу да је проширен за број и профил радника који су судским пресудама враћени на посао, и сви они, њих шесторо, биће уговорени и почеће да примају зараде – наводи др Матејић.


Ово не значи само решавање статуса ангажованих медицинских и немедицинских радника, већ и олакшање за Дом здравља Смедеревска Паланка који је због тужби неуговорених радника трпео велике финансијске губитке.


ПОВОЉАН ИСХОД ЗА ТРУДНИЦУ
У медијима је актуелан случај труднице Иване Ацић, која је судском одлуком враћена на посао, а нису јој уплаћивани доприноси и зараде. Њен случај јесте био посебно осетљив, али нажалост не и изолован. Она управо припада групи од шест радника који су у сарадњи Дома здравља Смедеревска Паланка и Министарства здравља сада уговорени и која ће убудуће имати редовна примања.

%d bloggers like this: