Design a site like this with WordPress.com
Започни

СРЕДЊИ ИНТЕНЗИТЕТ ВИРУСА ГРИПА

У Србији је у трећој извештајној недељи (3. недеља: 16–22. јануар 2023) регистровано укупно 9748 случајева обољења сличних грипу, са највећом учесталошћу јављања и даље у узрасној групи од 0 до 4, а затим од 5 до 14 година. Региструје се регионална географска распрострањеност и средњи интензитет активности вируса грипа.

На основу достављених резултата лабораторијских анализа Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, који се достављају Институту за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут”, у Србији је од почетка сезоне надзора до сада вирус грипа потврђен на територији 19 округа (Београдског, Сремског, Средњебанатског, Јужнобачког, Златиборског, Поморавског, Колубарског, Браничевског, Подунавског, Шумадијског, Нишавског, Јабланичког, Пиротског, Моравичког, Рашког, Расинског, Мачванског, Јужнобанатског и Севернобанатског округа) и на територији надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

До сада су у Републици Србији потврђена сва три типа вируса грипа, АH1(пдм09), АH3 и тип Б, са доминацијом подтипа АH1(пдм09).

%d bloggers like this: