Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни

СЗО: Укинута глобална ванредна здравствена ситуација због COVID-19

Светска здравствена организација (СЗО) је усвојила закључак са 15. састанка Kомитета за ванредну ситуацију у вези са пандемијом заразне болести COVID-19, одржаног 4. маја 2023. године, да се укине глобална ванредна здравствена ситуација због COVID-19.

СЗО је прогласила ванредну здравствену ситуацију узроковану новим коронавирусом SARS-CoV-2 на глобалном нивоу пре три године – 30. јануара 2020. године. Проглашени статус ванредне ситуације је помогао да се међународна пажња фокусира на претњу по здравље, као и да се ојача међународна сарадња у производњи вакцина и осталих третмана против новог коронавируса.

Kомитет је размотрио три критеријума за јавноздравствену ванредну ситуацију од међународног значаја: да ли COVID-19 и даље представља: 1) ванредан догађај, 2) ризик за јавно здравље других држава кроз међународно ширење и 3) потенцијално захтева координисан међународни одговор. Закључено је да, иако је САРС-ЦоВ-2 био и наставиће да кружи широм света и да се развија, чини се да тренутно циркулишуће варијанте нису повезане са већим ризиком од тежих клиничких форми болести, односно то више није необичан или неочекиван догађај, те је време за укидање глобалне ванредне здравствене ситуације због COVID -19.

Kао основ за укидање ванредне ситуације на састанку Kомитета за ванредне ситуације истакнут је тренд смањења смртних случајева од COVID-19, смањење хоспитализација и пријема у одељења интензивне неге због COVID-19, као и висок ниво имунитета становништва на SARS-CoV-2. У свету је дато 13,3 милијарди доза вакцина против COVID-19. Тренутно је 89% здравствених радника и 82% особа старијих од 60 година завршило примарну серију вакцинације (почетна једна или две дозе препоручене према распореду вакцинације), иако покривеност у овим приоритетним групама варира у различитим регионима.

Kомитет је нагласио да ће бити од кључног значаја да се размотре мањкавости уочене током пандемије. Истакнута је потреба да се ојачају здравствени системи, да се настави активна комуникација о ризицима и ангажовање заједнице, да се имплементира приступ „Једно здравље“ у приправности и реаговању и да се интегришу активности надзора и реаговања на COVID-19 у рутинске здравствене програме.

Генерални директор СЗО, др Тедрос Адханом Гебрејесус, је нагласио да одлука да се укине највиши ниво узбуне не значи да је опасност прошла, уз напомену да би ванредна здравствена ситуација због COVID-19, могла бити враћена на снагу ако се ситуација промени.

„Најгора ствар, коју било која земља сада може да уради, јесте да искористи ову вест као разлог да спусти позорност, да демонтира системе које је изградила или да пошаље поруку грађанима да COVID-19 није разлог за бригу“, истакао је генерални директор СЗО.

Генерални директор СЗО је дао следеће привремене препоруке свим државама потписаницама Међународног здравственог правилника:

Одржавати националне капацитете уз припреме за будуће догађаје како би се избегла појава панике и занемаривања;
Интегрисати вакцинацију против ЦОВИД-19 у програме вакцинације, уз улагање напора да се повећа покривеност вакцинацијом против ЦОВИД-19 за све особе из група високог приоритета;
Објединити информације из различитих извора података у оквиру надзора над респираторним патогенима како би се омогућило свеобухватно сагледавање ситуације;
Припремити се да медицинске противмере (вакцине, дијагностика и лекови) буду одобрене у оквиру националних регулаторних оквира како би се обезбедила дугорочна доступност и снабдевање;
Наставити сарадњу са заједницама и њиховим лидерима како би се обезбедила снажна, одржива и инклузивна комуникација о ризику уз ангажовање заједнице, као и програме управљања инфодемијом;
Наставити са укидањем здравствених мера у вези са међународним путовањима због ЦОВИД-19, на основу процене ризика, и не захтевати никакав доказ о вакцинацији против ЦОВИД-19 као предуслов за међународна путовања;
Подржати истраживања за побољшање вакцина, које смањују преношење и имају широку применљивост, као и истраживања која имају за циљ разумевање читавог спектра, учесталости и утицаја стања насталих после ЦОВИД-19, и даље еволуције САРС-ЦоВ-2 у имунокомпромитованим популацијама и др.

%d bloggers like this: